Låget som ikke koger over

Sådan får du kniv skarpe knive

forside
Synes i ikke også at sløve knive er møg irreterende, knive der flosser kødet eller splatter tomaten ud, det er ikke til at holde ud. Jeg vil skrive om nogle små ting, man kan gøre i hverdagen, for at vedligeholde dine knive, de fortjener respekt og selvfølgelig skal du ikke være den store masterchef for at gør det 🙂
Det bedste du kan gøre for at holde dine knive skarpst er, sæt dem på en knivmagnet, knivholder, knivholder i skuffen eller i en knivtaske. Da hvis kniven ligger længe ubrugt og ubeskyttet i køkkenskuffen bliver den lyn hurtigt sløv. Nogle knive får endda flammeskær (den får et lilla/blå skær, hvis den har været ubrugt eller i opvaskeren. At sætte en kniv i opvaskeren, er i min optik strengt forbudt. Da opvaskeren virkelig sløver dine knive, mange køkkenknive bliver faktisk også lidt matte af det, det er lidt ærgerligt synes jeg. Jeg kan virkelig godt følge folk hvis de har lidt billigere køkken knive og det bare skal gå stærkt, at de bare smider dem i, meeen hvis man har lidt halv dyr knive, så vil jeg altså ikke gør det, det tager 1 min at vaske og tørre din kniv i hånden :):) Tilbage til flammeskær.. – Hvis du har fået knive med flammeskær, så er det et tegn på snavs i overfladen. Det kan fjernes ved at påføre bladet lidt wienerkalk eller stålrens med en blødsvamp, så er det væk igen. Wienerkalk og stålrens kan købes i de fleste supermarkeder.
Nedenfor har jeg sat billeder ind af knivholder, knivmagnet, knivtaske og knivholder til skuffen. Der findes et hav af forskellige mærker, faconer, der laver alle mulige forskellige, så gå på jagt og find det i synes der passer bedst hjem til jer 🙂
knivholder

Køkkenknive forbliver ikke kun skarpe ved at opbevare dem rigtig, det er også vigtigt at vedligeholde dem, ved at slibe dine knive. Hvis det skal være helt rigtig skal man faktisk slibe sine knive hver gang man skal bruge dem?? Men vi alle ved, får man gjort det?? Jeg gør ihvertfald slet ikke. Men ihvertfald måske prøv at slibe dem en gang i ugen eller ihvertfald en gang i måneden? Det synes jeg er helt okay..
Du har flere muligheder, når du skal slibe din kniv, du kan bruge en håndholdt knivsliber, som skal stå på bordet som man holder ved, en elektrisk knivsliber, et strygestål eller en slibesten. Men hvilke en skal man bruge?? Det er det hel store spørgsmål, som jeg har fået mange gange. Men jeg synes en almindelig knivsliber er helt okay, rigtig nem at bruge, uden man har for meget forstand på det, husk nogle knivsliber skal der hældes lidt vand i, så hjulene har lidt at arbejde med. Der er også den elektroniske, som selv sliber i de rigtige vikler, det er smart dog personligt bryder mig ikke om den da jeg synes den er meget hårde ved knivene. Strygestålet er helt kanon, og tro mig det er faktisk rimeligt nemt at bruge, det er ikke så svært som det kan se ud, det behøves ikke at gå så stærkt som de professionelle. Men der findes flere forskellige slags slibestål, det ganske almindelig stål (det kan du bruge engang i ugen) (eller hver gang du skal bruge knivene) Der er den keramisk som bruges til sløve knive (den tager mere af kniven) – den kan bruges måske hver 3. måned. Den keramiske kan blive slidt og husk den kan ikke tåle at komme på gulvet, så går den altså i stykker. Der findes også diamant strygestål, den fungere på samme måde som den kearmiske, dog bliver den ikke slidt på samme måde (jo efter mange mange år) og den går ikke i stykker af en smidetur på gulvet :). Jeg vil dog sige ikke begå dig ud i at slibe med et strygestål hvis du ikke har forstand på det, for man skal slibe i vinkler , hvis ikke man sliber i den rigtig vinkel så sliber du den måske forkert, så har du en kniv der måske er ødelagt??
Den sidste mulighed er at bruge en slibesten, det er det bedste du kan gøre, dog har jeg ikke selv erfaring med slibesten, men det skulle være helt kanon for dine knive, de findes i forskellige grovheder. Det er igen vigtigt at man har tav på det, da det er vigtigt at kniven skal slibes i den rigtige vinkel. Nedenfor er der billeder af de 4 forskellige slibe muligheder.
knivsliber
Jeg har fundet et billed af hvordan man sliber med en slibesten, men igen jeg synes hvis ikke man har forstand på det så få en professionel til at vise dig hvordan det gøres, for det er svært, selvfølgelig er alting svært til at starte med, men alligevel 🙂
knivsten
Jeg vil også lige hurtigt fortælle at det er altså vigtigt at bruge de slibemidler som leverandøren anbefaler. Fx hvis du har Global knive sleb dem med deres egen da de har en helt anden vinkel end alle andres. Dog mener jeg også når man køber dyre knive, Global, Zwilling osv, så er det altså øv, at ødelægge ens dyre knive fordi man måske har brugt et andet mærke knivsliber.
Jeg får måske nogle spørgsmål hvilke knive er de bedste?? Men ved du hvad?? der er et hav af forskellige mærker af dyre knive, som jeg slet ikke har haft bekendskab med, da det måske ikke er nogle vi har ført i butikken. Mit bedste råd gå ned i butikkerne mærk, prøv knivene, vi alle er forskellige. Jeg har fx. en lille hånd og synes at nogle knive er alt for voldsomme til mig. Hvor fx min kæreste har en noget større hånd end mig så vi er dybt uenige i hvad vi mener der er bedst. Det er faktisk også derfor at vi har tre forskellige slags knive her hjemme :/ Vi har tre knive i Zwilling fire stjernet, fire Scanpans keramiske knive, som er mine to favoritter – min kærestes er disse her Sabatier knive fra bilka.
vores knive
Men husk jo tungere end kniv er, jo mere gør den arbejdet for dig 🙂
Håber i kunne bruge indlægget, hvilke køkkenknive har i der hjemme? Og hvordan vedligeholder i dem?

NYC (1)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Låget som ikke koger over